Au fost lansate în dezbatere normele privind decontarea transportului pentru polițiști

La data de 24.11.2022 pe site-ul ministerului afacerilor interne a fost postat la secțiunea transparență decizională Proiectul ordinului ministrului afacerilor interne pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare la nivelul Ministerului Afacerilor Interne a Hotărârii Guvernului nr. 1198/2022 privind drepturile de transport,

pe teritoriul național, ale personalului din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională.

După o perioadă de ”tranziție” de la data la care a intrat în vigoare H.G. 1198/2022(vezi comunicat), iată că a fost publicat și proiectul de ordin care vine să reglementeze și să stabilească normele de punere în aplicare ale prevederilor actului normativ superior.

Astfel că, M.A.I. a înțeles nevoile financiare ale personalului propriu și actul normativ ”va fi emis în regim de urgență”. Trebuie precizate ca elemente de noutate aparte de prevederile deja cunoscute prin H.G. 1198/2022 următoarele:

-polițiștii care au beneficiat în anul 2022 de decontarea transportului pentru efectuarea concediului de odihnă anterior intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 1198/2022 li se acordă, în condițiile prevăzute de Normele metodologice, diferența dintre cuantumul sumei forfetare cuvenite conform art. 12 din Hotărârea Guvernului nr. 1198/2022 și sumele aferente anului în curs ce au fost decontate anterior. Mai exact, colegii care au beneficiat de decontarea transportului pentru efectuarea concediului în anul 2022, vor primi diferența până la 25%  salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată(2.500 LEI). Suma de primit= 637,5 LEI - suma decontată anterior anul acesta.

-se elimină discriminarea prin care polițiștii care își schimbau domiciliul ulterior numirii în funcție erau excluși de la acordarea navetei prin abrogarea O.M.A.I. 136/2004, astfel că aceste prevederi nu mai produc efecte, motiv pentru care îndemnăm toți colegii care au fost privați până acum de acest drept și care îndeplinesc condițiile de decontare a navetei să înainte documentația necesară;

VEZI PROIECT

VEZI NOTĂ DE FUNDAMENTARE

DESCARCĂ MODEL RAPORT DECONTARE NAVETĂ

DESCARCĂ MODEL RAPORT DECONTARE TRANSPORT CONCEDIU

Având în vedere interesul general asupra acestui act normativ, cât și intenția M.A.I. de a-l adopta în regim de urgență, așteptăm propunerile voastre pe marginea acestui proiect urmând a le prezenta în cadrul ședinței de dialog social ce va urma.

ECHIPA SIDEPOL

SCHIMBAREA SUNTEM NOI!